Hírek

Apr
20

Oltás után plazmaadás

A magyarországi oltási programban jelenleg hozzáférhető vakcinák (Pfizer-BioNTech, MODERNA, AstraZeneca, Sputnyik V és Sinopharm) egyike sem tartalmaz élő, gyengített vírust, így plazmaadás szempontjából panaszmentesség esetén nem kizáró okok. Tekintettel arra azonban, hogy a mellékhatások többsége az oltást követő 24-48 órában jelentkezik, célszerű az oltást követő 2 napig pihenőt tartani és plazmaadásra az oltást követő 3. napon panaszmentes állapotban jelentkezni.

Tovább olvasom »


Mar
14

Nálunk a biztonság a legfontosabb

A Plazmafehérje-gyógyászati Társaság (Plasma Protein Therapeutics Association, PPTA) Nemzetközi Plazma Minőségügyi Programjának (International Quality Plasma Program, IQPP) célja a kiváló minőségű biztonságos plazmaprotein készítmények biztosítása az ilyen terápiára szorulók részére. Ez csak úgy valósítható meg, ha a folyamat minden egyes lépése - a donoroktól a betegekig - maximálisan biztonságos körülmények között, senkit sem veszélyeztetve zajlik. Ebben az első lépés a donorok egészségének, biztonságának folyamatos és minden körülmények közötti védelme, biztosítása, ami a Plazmafehérje-gyógyászati Társaság Önkéntesen Vállalt Szabványok Programjában foglaltak figyelembevételével és azok következetes végrehajtásával valósul meg. A donorok maximális biztonsága - többek között - az alábbi szempontok figyelembevételével és a gyakorlatban történő gondos alkalmazásával valósítható meg: • A donorok kezelése és a donorok egészsége • A plazmaközpontok kezelése

Tovább olvasom »


Jan
24

Az orvoslás művészete, művészet az orvoslásban.

Az orvostudomány és a művészet, ha nem is mindig tudatosan, de erősen hatottak egymásra. A művészek, legyen szó akár festőkről, szobrászokról, mindig jó megfigyelői voltak a természetnek, az embereknek. A valóság realisztikus ábrázolása során, elsősorban a középkori festészetben számos kórképet, betegséget ábrázoltak a különböző technikával készült művek. A művészek betegsége elsősorban a kivitelezés technikáját befolyásolta, mivel megfelelő kezelés hiánya miatt a rokkantság gyakori volt, ami a látás, hallás és a mozgásszervek károsodásával járt. A XIX. század második felétől az impresszionizmus és a posztimpresszionizmus megjelenésével a valósághű ábrázolást felváltotta az érzések, benyomások konkrét anyagi valóságtól való eltávolodott ábrázolása. Az így keletkezett művekre nagy hatást gyakoroltak az alkotók különböző betegsége, az élethelyzet és a világ látásának megváltozása.

Tovább olvasom »


Jan
18

Egy csodálatos folyadék!

Az emberi vér legfőbb alkotórészei a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek és vérlemezkék, valamint a folyékony rész, a szalmasárga színű plazma. Ez a csodálatos folyadék több mint 100 féle fehérjét, tápanyagokat, ásványi anyagokat, hormonokat, anyagcseretermékeket szállít az emberi szervezetben. A plazma kb. 93 %-a víz, a maradék 7 %- ot teszik ki a felsorolt létfontosságú anyagok. Az ásványi anyagokat, tápanyagokat mesterségesen előállítva viszonylag könnyen lehet pótolni a beteg szervezet számára. A vérsejtek és a plazmafehérjék hiánya által okozott betegségek azonban csak akkor kezelhetőek, ha az egészséges emberek vér- és plazmaadás során saját vérükből adják ezt a betegeknek.

Tovább olvasom »